Kinesiologie


Het woord Kinesiologie

Het woord kinesiologie zegt de meeste mensen niet meteen iets. Vaak weten mensen wel aan het woord af te leiden dat het te maken heeft met beweging. Kinesiologie is echter veel meer dan beweging. Daarom geef ik hieronder uitleg wat kinesiologie inhoudt en waarom het zo’n succesvolle behandeling is voor verschillende vormen van pijn of ongemakken.

Wat is kinesiologie

Kinesiologie is een methode om oorzaken van bewegingsproblemen te achterhalen. Bij kinesiologie wordt gebruik gemaakt van spiertesten. Deze spiertesten geven aan waar een energieblokkade (stress) zich bevindt, die te maken heeft met jouw pijn/ongemak. Deze energieblokkade kan door verschillende oorzaken ontstaan:

  1. Fysiek – bv (sport) blessures, vallen, verkeerde houding
  2. Chemie – bv verkeerde voeding, medicijnen, smog
  3. Emotie – angsten, verdriet, depressie.

Zodra duidelijk is wat de energieblokkades zijn, wordt met behulp van de spiertest ook achterhaalt hoe deze blokkades kunnen worden opgeheven. En als blokkades zijn opgeheven, dan is er weer ruimte voor stroming van energie (beweging).

Waarom is kinesiologie succesvol bij behandeling pijn en ongemakken?

Het lichaam is sterk, vindingrijk en kan heel veel “foutjes” zelf oplossen. Denk maar eens aan een wondje op je arm. Je lichaam zorgt er zelf voor dat een korst wordt gevormd en de huid weer hersteld. Daar hoef jij niet over na te denken. Zo is het ook met de energiestroming in jouw lichaam. Zodra energieblokkades zijn achterhaalt en weggenomen gaat jouw lichaam zelf aan de slag om te herstellen.

Vergelijk het maar met een beekje in het bos. Dit beekje levert water aan de bomen in het bos. De bomen hoeven zelf niet na te denken hoe ze groeien, dat is vastgelegd in hun cellen. Op het moment dat bevers een dam hebben gebouwd in de beek, krijgen de bomen achter de beek veel minder water. De bomen die niet meer bij het water kunnen komen, gaan zich aanpassen. Bladeren en takken gaan slap hangen. Hiermee zorgt de boom ervoor dat hij minder water verliest door verdamping. Dit doet de boom om te overleven.

Als dan de dam wordt afgebroken, stroomt het water weer volop door de beek. De bomen achter de beek kunnen nu weer aan water komen. De boom past zich weer aan. Takken gaan weer omhoog en nieuwe bladeren worden gevormd. Daar hoeft de boom dan ook niet over na te denken.

En zo hoef jij ook niet na te denken hoe jouw lichaam herstelt nadat de energieblokkades zijn weggenomen. Dit herstellende vermogen in jouw lichaam is altijd geprogrammeerd om je goed te laten bewegen. Dat is de natuur.

Voor wie is kinesiologie geschikt?

Kinesiologie is voor iedereen geschikt. En kinesiologie kan voor heel veel soorten pijn en ongemakken worden ingezet.

Wat ik nog wil benadrukken is dat Kinesiologie een aanvulling is op de reguliere geneeskunde en er niet voor in de plaats komt. Het is belangrijk dat je bij pijn/klachten altijd een arts raadpleegt.