Dat ik dit niet eerder heb gezien!


Al een paar jaar heb ik regelmatig last van een hoge hartslag. Normaal is mijn hartslag zo rond de 64 slagen per minuut als ik op de bank een boek zit te lezen. En soms uit het niets, is mijn hartslag 83 slagen per minuut. Ik voel dan ook dat mijn hartslag hoger is dan anders. En waarom? Ik heb echt geen enkel idee. Wat ik wel weet, is dat het heel irritant voelt als mijn hart veel slagen maakt terwijl ik lekker ontspannen op de bank een boek lees.

Dus dacht ik:

  • Ik zal wel teveel gedaan hebben vandaag
  • Ik heb gesport en mijn lichaam is zeker nog bezig met het verwerken van afvalstoffen
  • Ik zal wel teveel gegeten hebben
  • Ik maak me druk om iets (weet alleen niet wat, maar moet toch ergens vandaan komen)

En meestal doe ik dan direct ademhalingsoefeningen. Deze kalmeren mijn geest, verhogen mijn zuurstofvoorziening naar mijn cellen en verlagen mijn hartslag.

Waarom gaat mijn hartslag eigenlijk omhoog?

Daar had ik nog steeds geen antwoord op. Sinds gisteren had ik ineens nog iets in de gaten. Zodra mijn hartslag weer naar een schappelijk aantal slagen per minuut was gedaald, werd ik ontzettend gespannen en voelde ik me boos en rusteloos. En dat ook zo ‘out of the blue’. Dit zette mij nu echt aan het denken. Dit was wat ik constateerde:

  • Hogere hartslag in rust dan normaal
  • Door ademhalingsoefeningen gaat mijn hartslag wel naar beneden, echter niet terug tot het ‘normale niveau’
  • Als mijn hartslag daalt naar ‘normaal’ dan komt een humeur en rusteloosheid bij mij naar boven waar ik niet, en niemand in mijn buurt, vrolijk van word

En ja leuk dat ik dit constateer. En nu? Ik ging terugdenken. Wat heb ik gedaan, gegeten en gedronken voor het moment dat ik merkte dat mijn hartslag in rust omhoog ging? En toen: Boem! Ineens wist ik het. De Chinese tomatensoep. Met de lunch had ik het restant van gisteravond gegeten. En ik bedacht me dat ik gisteravond in bed ook een verhoogde hartslag had. Ik had daarvoor ook Chinese tomatensoep gegeten.

Ok en wat heeft Chinese tomatensoep te maken met mijn verhoogde hartslag en mijn rothumeur?

Het eerste wat als antwoord op deze vraag in mijn hoofd naar boven kwam was E621 (= Ve-tsin = mononatriumglutamaat, maar dan chemisch). Dus een synthetische stof (MSG= monosodiumglutamaat) die meer smaak aan eten geeft zonder veel zout te gebruiken. En laat dit nu net een stof zijn die in de Chinese keuken wordt gebruikt. Dat ik dit niet eerder heb gezien!

E621 kan migraine, hoge bloeddruk, slapeloosheid, hartkloppingen, eczeem, buikpijn en een opgezwollen gevoel veroorzaken. Daarnaast is deze stof giftig voor het zenuwstelsel en schadelijk voor de hersenen. Ook kan E621 leiden tot woedeaanvallen, schizofrenie, apathie, persoonlijkheidsveranderingen en gedragsstoornissen.

Ja, het is dus het heel goed mogelijk dat mijn verhoogde hartslag, mijn rothumeur (boosheid) en rusteloosheid door E621 wordt veroorzaakt.

En nu?

Ik heb regelmatig een verhoogde hartslag. Ik eet heel soms Chinese tomatensoep. Dus dat betekent dat in meer producten E621 zit. Smaakversterkers, dus ook monosodiumglutamaat, wordt veel gebruikt in de voedselindustrie. Het wordt ook nog eens in heel veel verschillende benamingen op verpakkingen geschreven.

Ik ga me dus verder verdiepen in de wereld van de smaakversterkers. En ik ga producten die MSG bevatten zo veel mogelijk vermijden. Daarnaast ga ik een dagboek bijhouden wanneer ik hartkloppingen heb en wat ik daarvoor gegeten heb. Ik hoop zo een einde te kunnen maken aan die vervelende hartkloppingen, boosheid en rusteloosheid.

Herken jij je in dit verhaal? Wie weet reageer jij ook op E621. Ik ben er nu op deze manier achter gekomen. Dit kan gelukkig eenvoudiger. Wil jij weten hoe jouw lichaam reageert op E621 of andere voedingsmiddelen?  Maak een afspraak bij Savaro en dan zoeken we dit samen uit.

Bron:

https://happyhealthy.nl/e621/

http://goedgezond.info/2014/05/10/e-nummer-621-verstoort-zenuwstelsel-ernstig-waar-zit-het-in/

https://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/smaakversterkers.aspx

https://jessevandervelde.com/vermijd-deze-12-onverwachte-producten-met-e621-ze-geven-deze-6-bijwerkingen/


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *